Idag är det väldigt vanligt att man efter avklarat gymnasium fortsätter till studier på universitet eller högskola. För bara 20 år sen var det betydligt mer ovanligt och ytterligare 20 år tillbaka så var det en minoritet som gick vidare i studier efter gymnasiet. Än längre tillbaka så var även gymnasiet ovanligt.

Vad vill du bli när du blir stor?

Den frågan har vi nog alla fått svara på i vår barndom. Det är inte lätt att veta när man är tio vad man vill bli när man är vuxen. När man är tio vill man ju leka och inte ha något som helst ansvar, och så ska det ju vara också. Ofta har man som barn något intresse som stannar kvar under hela uppväxten och senare växer till ett yrke. Det kan handla om att du gillar att leka med bilar när du är liten pojke och fortsätter med att skriva i cyklar eller trampbilar och senare kör moped och slutar som mekaniker. Eller om man älskar att göra frisyrer på sina dockor och senare sig själv och sina kompisar och föräldrar till att senare bli frisör. Ja valen är många och absolut inte lätta så den frågan är inte den enklaste för ett barn att svara på och oftast får du olika svar alla gånger du frågar.

Uppmuntra barn att testa

Det viktigaste för att hitta sitt framtida yrke är att testa olika saker och inte vara rädd att även testa saker som kanske inte känns helt självklara. Att som förälder till små barn låta dem testa olika saker och stötta dem att våga vara annorlunda kan vara skillnaden mellan att de går vidare med en egen bana i sitt vuxna liv och blir precis vad de vill bli istället för att följa i mammas eller pappas fotspår. Givetvis behöver det inte vara något dåligt att bli detsamma som sina föräldrar men det är inte allas önskan. Om man testar olika saker och ändå kommer fram till att man vill bli ekonom som mamma eller ingenjör som pappa så är det ju faktiskt jättekul för det är ju faktiskt så att även intressen går i arv.

Förklara möjligheter och förbered barnen

Det är otroligt viktigt som förälder att tidigt börja förbereda barnen för att eventuellt flytta hemifrån för att läsa på universitet eller högskola. Två bitar som underlättar hela vägen är ekonomi och självständighet. Barnen behöver vara trygga i sig själv för att klara av att flytta hemifrån i så pass unga år och de behöver ha koll på hur man sköter sin ekonomi eftersom det ofta innebär att leva på väldigt tajt budget när man studerar. Om man som förälder lär dem och uppmuntrar dem i dessa bitar så följer det mesta med i samma veva. Ett tryggt barn blir en trygg vuxen och det är föräldrarnas uppgift och ansvar att se till att det blir på det viset. Du som förälder lägger grunden för ditt barns framtid redan i unga år, det är viktigt att tänka på!