Kan vem som helst söka stipendier? Gäller samma regler för gymnasiet som för de som redan läst på universitet? Kan man tjäna på sina utlandsstudier? Frågorna är många när det gäller utlandsstudier och hur man på olika sätt kan finansiera detta. Vi ska ta upp några exempel på vad man kan göra i olika situationer, om man redan läst på universitet här i Sverige och vill fortsätta utomlands eller om man vill åka direkt före eller efter gymnasiet.

Doktorand

Som doktorand kan du, om du väljer att ta en PhD utomlands, ha goda möjligheter att få både dina omkostnader betalda liksom dina studier. Är du doktorand är du eftertraktad för universitet eftersom du då kan hjälpa dem med både forskning och undervisning. Både du och universitetet kan få sponsring för forskningen från olika myndigheter, privatpersoner och företag. De ämnen där detta är vanligast är inom till exempel fysik, IT och teknik. Även inom medicin finns liknande s.k ”fellowship”.  Det gäller att jämföra och kolla för att veta vad som gäller på olika universitet för att hitta det bästa alternativet för just dig.

Master

Som masterstudent finns också stora möjligheter till fina stipendier eftersom du kan hjälpa ett utländskt universitet genom att jobba som assistent till professorer eller genom att hjälpa till med det administrativa. Eftersom du redan besitter stora kunskaper är du en tillgång för universitet. Detta kallas i USA för ”assistance” och innebär att du jobbar ett visst antal timmar per vecka och får i gengäld ett stipendium som ger dig utbildning gratis och ibland även bostad. Även här gäller det att kolla upp noga vad som gäller vid olika universitet eftersom det kan skilja mycket mellan olika skolor.

Bra betyg

Det är såklart alltid en avgörande del att ha bra betyg. Framför allt om du söker för gymnasiestudier eller direkt därefter. En student med bra betyg eller höga resultat på skolans tester för antagning har större möjligheter till stipendium. Söker du till ett universitet som inte tillhör toppskiktet av skolor kommer du sticka ut mer i mängden och vara ett attraktivt val för skolan. Alla skolor vill ha framgångsrika studenter för att få gott renommé och för att förbättra sin ranking. Genom att göra det har skolan bättre chans att få bidrag och sponsorer i sin tur.

Bra betyg

Det är ett omfattande arbete att hitta och sedan söka stipendier för sina studier. Bara arbetet att hitta vilka fonder och stipendier som är möjliga att söka för just de studier du planerar tar mycket tid. Ansökan är också en tidskrävande uppgift eftersom man bör göra det noggrant eftersom det kan bli av avgörande roll i huruvida du kan åka iväg på dina studier eller inte. När man väl hittat sökningsbara stipendier och fonder är det klokt att försöka ta kontakt med någon, antingen som arbetar där stipendiet delas ut eller någon som tidigare fått det. Genom att göra noggranna efterforskningar redan innan du skickar in din ansökan kan du öka dina chanser att gå vinnande ur ansökan, så låt det ta god tid, det kan vara värt det långt in i framtiden!