Att sitta i skolbänken och lära sig ett nytt språk är numera relativt förlegat. I dagens moderna och snabba samhälle kan du lära dig ett nytt språk i busskön, på flygresan eller varför inte i samtidigt som du kanske lagar mat? Via appar på telefonen är språkinlärningen konstant tillgänglig och de allra flesta är utformade för att lära på ett roligt sätt och genom upprepning, det gör att det nog aldrig har varit så lätt att lära sig ett nytt språk.Det finns mängder av olika språkappar tillgängliga och de kan variera beroende på vilket operativsystem din telefon har. En del språkappar kostar pengar medan andra är gratis, en del är väldigt bra och lätta att förstå sig på medan andra är mindre lätta och mindre bra på att lära ut. Det finns ett stort intresse av att lära sig nya främmande språk via appar, nedladdningen av språkappar ligger relativt konstant på topplistan och intresset för att lära sig nya språk ser inte ut att svalna.

Utgå ifrån en målbild

vad är ditt inlärningssyfte?

Innan man startar med att ladda ner språkappar till mobilen kan det vara bra att sätta en målbild med inlärningen. Vad är syftet med att lära sig? Vill man kunna beställa middagsrätterna på semesterresan i Grekland om några månader? Du kanske vill förbättra ditt tredjespråk? Eller är tanken kanske att i framtiden flytta eller spendera mycket tid i ett annat land och man vill skapa sig en bas innan man tar steget?Är tanken att du vill lära dig ett nytt språk i affärssyfte eller för att arbeta så kan det vara bra att komma ihåg att de flesta appar förmodligen inte lär dig korrekt grammatik eller syntax i ett språk utan oftast är de relativt grundläggande och du kan framförallt lära dig fraser och olika ord. Men studera hårt och om appen används tillsammans med andra läromedel kan du absolut lära dig ett helt nytt språk ordentligt.

Olika appar på marknaden

En av de allra största språkapparna på marknaden med över 1 000 000 användare världen över är babbel. Appen som lanserades 2007 erbjuder över 14 stycken språkkurser utvecklades av bland andra lingvister och lärare. Idag har företaget över 400 stycken anställda och succén är ett faktum. Appen är bitvis gratis att använda och det är gratis att registrera sig, däremot kan köp inom appen förekomma. En annan mycket populär app är memrise vilken går ut på som namnet antyder, att minnas. Appen erbjuder hisnande 200 olika språk att välja mellan och använder en blandning av texter, bilder och hörförståelse. Appen är precis som babbel bitvis gratis men köp kan förekomma.Duolingo är helt gratis och har varit uppmärksammat av bland andra Wall Street Journal. Nackdelen är att den inte finns på svenska utan du måste känna dig bekväm med engelska för att använda den. Appen erbjuder olika lektioner som tar ungefär 5 minuter var och erbjuder mycket repetition. Oavsett vilken app man börjar med finns det mängder att utforska och det är lätt att hitta något som fungerar bra för en själv.