När man väl kommit fram till vad man vill bli när man blir stor eller vuxen gäller det att hitta rätt utbildning. Har man tur kanske man har valt ett yrke där det finns en rak väg att gå med ett program utformat för precis ditt slutmål. Då gäller det bara att ha betyg eller resultat från högskoleprov som räcker för att få en plats på utbildningen. Har man valt ett lite ovanligare yrke kan det krävas en lite annan väg. Du kanske måste utforma ditt eget program genom att läsa fristående kurser som tillsammans ger dig den kompetens du behöver. Oavsett vilket av alternativen som kommer bli det som gäller för just dig så är det viktigt att ha en plan för dina studier.

Ny stad, nya möjligheter

Blir det första gången du flyttar hemifrån när du ska börja plugga på universitet eller högskola så blir det en ännu större omställning. Inte nog med att allt med studierna blir nytt utan du ska då även ta steget till eget boende på samma gång. Kanske till och med flytta till en helt ny stad långt bort från familjen. Oavsett om det är första flytten eller inte gäller det att vara förberedd.  Studietiden kan bli en fantastisk tid om du är väl förberedd och tänker positivt. Det kommer garanterat vara en jobbig tid till en början. Det är då det är bra att vara väl förberedd. Mest troligt kommer du ganska direkt få nya kompisar som läser samma som du. Det brukar kunna bli vänner för livet eftersom man ofta har samma intressen och förutsättningar. Att ha vänner är viktigt när man är långt från sin familj, man kan då skapa egna traditioner och nya minnen som gör det lite lättare att vara borta hemifrån.

Uppfostran som handlar om överlevnad

Det är när du flyttar hemifrån och får ta eget ansvar över både ditt hem och dina studier som du får börja skörda frukten av det arbete dina föräldrar gjort när du vuxit upp. Det är nu uppfostran börjar visa sig. Har du fått lära dig ta hand om dig själv med allt vad det innebär att ha ett eget boende. Många kommer till en insikt om föräldrarnas arbete just den dagen när man flyttar hemifrån. Då inser man vikten av att de lärt dig hushålla med pengar och resurser och hur du ska bete dig i sociala situationer. Det är just sådana enkla saker som dina föräldrar lärde dig som barn som kan vara skillnaden mellan att klara dina studier eller inte.

Innan du flyttar

Några saker att fundera över innan du flyttar och som du kan börja fundera kring redan innan du söker din utbildning är ekonomi och motivation. Har du ekonomi att klara av det antal år som dina studier kräver? Har du motivationen? Dessa två är grundstenarna för att du ska klara din utbildning. Oftast kan du komma långt enbart på motivationen som kan ses som den viktigaste biten eftersom att man kan utstå en hel del just genom att ha den rätta motivationen. Ta dig tid till att fundera noga inför ditt studieval, det har du igen genom hela livet!