I Sverige finns det många möjligheter till högre studier, både på högskola och universitet. Samtliga utbildningar vid högskolor och universitet är helt kostnadsfri för svenska medborgare. Är man nyfiken eller intresserad av en viss utbildning kan man gå in på respektive skolas hemsida och läsa mer. Där finns också annan information som kan vara bra att veta som antagningskrav och när terminen börjar. Har man frågor brukar det finnas kontaktuppgifter både till lärare och tidigare elever så att man ställa specifika frågor om just den skolan och utbildningen.

Det går att söka mer än en kurs eller ett program på olika skolor och när antagningsbeskedet sedan kommer finns möjlighet att välja det som man tycker passar bäst. Vet man med sig att man kommer behöva flytta för sina studier kan det vara ett bra alternativ att leta efter  en skola som har bostadsgaranti. Innebörden av det är att de garanterar lägenheter till de studenter som läser ett program på skolan. I vissa städer kan det vara nästan omöjligt utan hjälp att hitta ett boende.

När man börjar studera på högskolan kan det vara en stor omställning utifrån tidigare studier på gymnasiet, bland annat när det gäller studietakt och hur man lägger upp sina studier. När man börjar att läsa på högre nivå är det därför bra att rikta in sig på att hitta en studiegrupp som man kan få hjälp från. Ibland finns det också möjlighet att ta hjälp av äldre studenter och titta på tidigare tentor inför prov för att få en uppfattning om vad som gäller och hur man ska lägga upp det.

Vid högre studier i Sverige får man studiebidrag och ta studielån ett visst antal veckor till väldigt låg och förmånlig ränta. På så sätt får alla möjligheten att studera vidare om det är något som man önskar.

Hitta rätt yrke

Det kan vara svårt och veta vad man vill arbeta med redan i unga år. Har man ett tydligt mål så är det bra att undersöka vad utbildningen har för antagningskrav. På så sätt kan man göra ett bra val på gymnasiet och slippa behöva tänka på att läsa upp betyg innan man kan söka in till den önskade utbildningen.

Har man flera yrken som man väljer mellan och som kräver olika typer av högre studier kan det vara en god idé att undersöka om man kan få ha praktik på en arbetsplats. I vissa yrken kan det vara svårt för en praktikant att vara med, men då kan man möjligen få prata med medarbetare och få ställa sina frågor kring yrket. Då når information om yrket ut på ett bra sätt och man får lära sig mer om både de positiva och negativa sidorna.

Ett exempel på yrke många kan drömma om är pilot, men det kräver samtidigt att man arbetar väldigt oregelbundna tider och i perioder är frånvarande från hemmet ganska mycket. Är det något som man känner sig bekväm med eller ska man söka sig till ett annat yrke?