Det kan bli en dyr historia att studera utomlands. Det är därför viktigt att man har god koll på det ekonomiska innan man ens bestämmer sig för att ens söka till studier utomlands.

Vad kostar det?

Det är såklart väldigt olika vad det kostar både beroende på vad du ska studera och såklart var. Det första man bör ta reda på är såklart vad själva studierna kostar. Du betalar vanligtvis per termin och det kan skilja väldigt mycket på olika skolor och städer, för att inte nämna länder emellan.  Har man inte redan bestämt var man ska läsa så kan man låta ekonomin spela viss roll eftersom det kan skilja väldigt mycket i kostnad mellan olika länder och skolor. Har man redan bestämt kanske både studieort och skola så finns det en hel del man kan göra för att hålla kostnaderna nere för sin studietid. När det gäller terminsavgifterna finns inte mycket att göra för att få dem mindre utan där får man vackert betala samma som alla andra. Det man däremot kan göra är att söka stipendier för att täcka skolavgiften. Det finns många olika fonder och stipendier att söka och det gäller bara att vara kreativ för att hitta åt dem och sedan skriva bra ansökningar för att ha chans till att få dem. Vi kommer gå in på dem närmare i ett senare tillfälle.

Håll kostnaderna nere

När det gäller övriga kostnader finns det mer att göra för att hålla kostnaderna nere. Den första kostnaden man dyker på är såklart flyg eller tågbiljetten. Det kan vara klokt att så snart man vet när och var man ska studera så kan man börja jämföra biljetter för att hitta det billigaste alternativet. Är man ute i god tid kan man ofta flyga för samma slant som tåg eller buss. Beroende på var du ska åka skiljer det såklart mycket i pris för resan men i det stora hela går det att komma ner mycket i pris oavsett var du ska åka. Nästa stora kostnad är såklart bostad där det också kan skilja otroligt mycket beroende på hur och var du väljer att bo. Vissa skolor har bostäder på området som oftast ligger väldigt bra till i pris. Annars finns andra bostäder nära skolområdena där folk hyr ut ett rum i sitt hus eller som har bostäder gjorda för studenter. Vill man slå på stort får man såklart leta sig en vanlig lägenhet och även där har man chansen till bättre priser och möjligheter om man är ute i god tid. I övrigt gäller såklart samma som för alla studenter för att hålla kostnaderna nere. Det gäller att lära sig att leva på lite och ingenting. Att laga soppa på en spik och hitta alla bra erbjudanden. Helt enkelt att bli en mästare på att leva billigt i vardagen. Lär du dig konsten att leva på lite och ingenting i vardagslivet kan du leva ett jättebra liv och även få pengar kvar till att se och uppleva saker under studietiden. Ekonomi är något att lära sig från första början för det är något du kommer ha nytta av i hela ditt liv, långt efter studietiden.

Håll kostnaderna nere