Att lära sig språk idag är något som aldrig varit enklare och roligare. Dagens avancerade teknologi gör det möjligt för alla att lära sig vilka språk som helst i bekvämligheten av ens egen soffa. Här handlar det endast om att ha internet och en smartphone eller dator. Det finns hundratals olika kurser man kan ta och nivån varierar från nybörjare till avancerad. Man kan ha olika applikationen på mobilen eller på datorn, olika självlärda kurser på internet eller kurser i grupp men en lärare. Självklart finns det även den klassiska vägen vilket är att fysiskt befinna sig på en kurs. Medborgarskolan erbjuder olika språkkurser både fysiskt och internetbaserade. Språk idag är ett sätt att föra människor närmre varandra samt en stor meriterande egenskap jobbmässigt. För någon som har svenska som modersmål så finns det ett bar språk som kan vara enklare att lära sig, så som till exempel tyska, norska, danska, osv. Nedan följer tre av världens mest populära språk.

Engelska

För närvarande har engelska cirka en miljon ord (inklusive jargong, tekniska-vetenskapliga uttryck). Engelska är därför det rikaste språket i världen med en utomordentlig förmåga att växa och förändras. Engelska är det tredje talade språket i världen med ungefär 400 miljoner modersmålstalare och minst lika många som använder det som sekundärt språk. Engelskan sträcker sig över hela jordklotet och har ungefär 100 länder som talar språket. Engelska är en del av de germanska språken och det betyder att det tillhör samma språkgrupp som tyska, nederländska, danska, svenska och norska. Dessa språk har en liknande grammatisk struktur och många vanliga ord dock kommer mer än hälften av den engelska vokabulären från latin. Således har engelska många gemensamma ord på franska, italienska, spanska och portugisiska och detta betyder att engelska språket kan ha kännedom för både en tysktalande talare och en latinsktalande talare.

Spanska

Spanska

Det spanska språket (español), som ibland kallas castellano, är ett romerskt språk i den iberiska undergruppen. Det är ett av de sex officiella språken i FN. Spanien rankas på andra plats som det mest talade språket i världen beroende på antalet talare som har det som modersmål, annars ligger språket på fjärde plats i placeringen. I EU finns mellan 450 och 500 miljoner människor som talar spanska. Spanska är också rankad tvåa i världens mest studerade språk som läses av minst 14 miljoner studenter. Enligt andra källor överstiger detta nummer 46 miljoner studenter fördelade i 90 länder. Spanska är en del av den ibero-romerska undergruppen av romerska språk. Den har mycket gemensamt med Aragonese, Asturian, Katalanska, Galiciska och Portugisiska.

Italienska

Italienska

Italienska (lingua italiana) är ett romerskt språk i den italienska-dalmatiska undergruppen talad av cirka 62 miljoner människor, varav de flesta bor i Italien. Italienska är officiellt språk  i tre länder, nämligen Italien (inklusive Sicilien och Sardinien), San Marino och Schweiz (tillsammans med franska, tyska och Rétoromán) och används även i Vatikanen. Standard-italienska språket är baserat på dialekterna som används i Toscana och liknar både latinska och andra romanska språk. Språket hör till språkfamiljen indo-europeiska och kursiva språk och ingår i den stora gruppen av romerska språk.