Funderar du på att studera i Japan? Då kan det finnas en hel del du behöver veta innan om japanska universitet och studentliv och annat.

Japaner är kända för att göra saker mindre, snabbare och först, Japan har den tredje största ekonomin i världen. Dess ekonomiska styrka är åtminstone delvis beroende på den starka forsknings- och utvecklingsindustrin som ligger till grund för framgångsrika internationella märken som Nissan, Toyota, Panasonic, Canon och Sony, samt att producera robotar för alla behov man kan tänka sig. Inte överraskande ligger ett utmärkt högre utbildningssystem bakom all denna innovation.

Innovativt land

Om du vill studera i Japan, hemlandet för Nintendo Wii, snabbnudlar och karaoke, så kommer du bli glad att veta Japan vill ha dig också.Regeringen i landet är angelägen om att locka till sig fler internationella studenter och har satt upp ett mål att ha 300 000 utländska studenter i landet år 2020 (det nådde 100 000 år 2003). Som en följd av detta fokuserar universiteten på att göra livet enklare för utländska studenter, allt från ansökan till jobbet efter examen. En sak som säkert kommer att bidra till att locka internationella studenter är introduktionen av fler kurser som helt eller delvis lärs på engelska. Andra system för att locka till sig fler utländska studenter är: Anställd specialpersonal för att stödja internationella studenter. Låter eleverna starta kurser i september i stället för april, vilket är när Japans läsår börjar vanligtvis. Rekryterar mer lärare utanför Japan. Ökar utbytesprogram med universitet i andra länder.

Dyrt att bo

Du bör vara medveten om att det är dyrt att bo och studera i Japan jämfört med många andra länder, regeringen har nu infört ytterligare ekonomiskt stöd till utländska studenter. Olika universitetstipendier och stipendier finns tillgängliga via ministeriet för utbildning, kultur, sport, vetenskap och teknik samt Japans studenttjänstorganisation (JASSO).Det finns cirka 780 universitet i Japan, varav cirka 80 procent är privata. Det finns också specialskolor och högskolor som ger mer yrkesmässiga typer av examen.

Dyrt att bo

De största universiteten

Tokyo universitet, eller “Todai”, fortsätter att vara Japans högsta rankade i den övergripande världsrankningen och har ett mycket starkt globalt rykte inom ett brett spektrum av discipliner. Utvalda i 41 av de 48 ämnena i QS World University Rankings efter ämne, fungerar Tokyo universitet mycket väl, rankad bland de globala topp 100 för alla dessa ämnen. Mest imponerande framträder det i Topp 10 i världen för moderna språk, fysik och astronomi, kemi, maskinteknik och kemoteknik.

Kyoto universitetet är baserat i Japans gamla huvudstad Kyoto och är det näst högst rankade universitetet i landet. Det har också en stark närvaro i ämneslistan, med bland annat världens bästa i 35 av de 48 ämnena som omfattas av den senaste rankingen. Av dessa rankas det inom världens 50 bästa för flera ämnen, inklusive biovetenskap, kemiteknik, civilingenjör, materialvetenskap, moderna språk och fysik och astronomi.Osaka universitet, känt som “Handai”, rankas som det 67: e i den senaste QS World University-rankningarna. Osaka är den tredje mest befolkade staden i Japan. Den har ett starkt rykte inom ett antal forskningsområden, bland annat världens bästa för 27 ämnen inom ämnesområden. Dessutom ligger det i den globala topp 50 för kemi, kemiteknik, fysik och astronomi, tandvetenskap och materialvetenskap.